Uncategorized

Ελληνική τραγωδία: Πόσο να αντέξει ένας λαός;

Ελληνική τραγωδία: Πόσο να αντέξει ένας λαός;

Την κατάσταση στην Ελλάδα την οποία περιγράφει ως «ελληνική τραγωδία» επιχειρεί να περιγράψει άρθρο του FT Magazine σημειώνοντας ότι «αν και η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει εξαφανιστεί από τα μυαλά αρκετών στην Ευρώπη, στο εσωτερικό της χώρας τα πράγματα γίνονται ολοένα και χειρότερα».

«Όλα καθημερινά γίνονται χειρότερα, τα χρήματα που μας δίνει η κυβέρνηση μας τα παίρνει πίσω σε φόρους, έχουμε πιάσει τον πάτο» λένε άνθρωποι της διπλανής πόρτας.

Ο ανταποκριτής των FT για την κεντρική Ευρώπη Χένρι Φόι παρουσιάζει την κατάσταση στην Ελλαδα με ένα οδοιπορικό στην επαρχία ξεκινώντας από το παράδειγμα του χωριού Εφύρα στην Ηλεία, μιας περιοχής που, όπως υπενθυμίζει, ονοματίστηκε από τον Όμηρο ως ένα από τα σημεία που επισκέφθηκε ο Οδυσσέας.

«Είμαστε σε κίνδυνο. Όλα καθημερινά γίνονται χειρότερα. Του χρόνου θα είναι ακόμα χειρότερα. Χρειαζόμαστε βοήθεια» δηλώνει στου FT ο δήμαρχος του χωριού Άγγελος Πετρόπουλος με τον Φόι να παρατηρεί ότι αυτή είναι μια έκκληση που ακούγεται ολοένα και περισσότερο στην Ελλάδα μετά από οχτώ χρόνια οικονομικής καταστροφής.

Για να δείξει μάλιστα τη βασιμότητα των ισχυρισμό των ο ανταποκριτής της εφημερίδας παραθέτει μια σειρά αριθμών:

– η χώρα χρωστάει περίπου 320 δισ. ευρώ

– η ανεργία βρίσκεται στο 23% και το 44% των ατόμων ηλικίας 15-24 ετών βρίσκονται χωρίς δουλειά

– πάνω από το ένα πέμπτο των Ελλήνων ζουν χωρίς θέρμανση ή τηλεφωνική σύνεδεση

– το 2015 το 15% του πληθυσμού ζούσε σε συνθήκες εξαιρετικής φτώχειας όταν το 2009 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 2%

Αν και η χώρα, όπως γράφει ο δημοσιογράφος, παρουσιάζεται να είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από ό,τι πριν από δύο χρόνια, εντούτοις η κοινωνική κρίση έχει ενταθεί.

Δεν παραλείπει επίσης να παρατηρήσει ότι τα δάνεια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα βρίσκονται τώρα σε κίνδυνο καθώς ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να θολώσει τα μέτρα λιτότητας ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαμάχη ανάμεσα στους δανειστές για το αν πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους. «Οι πιθανότητες για νέες εκλογές ή κατάρρευση των συνομιλιών για το μέλλον της οικονομικής βοήθεια αυξάνονται γράφει ο Φόι.

«Και η πίεση αυξάνεται. Οι συντάξεις το 2016 μειώθηκαν κατά έως και 40% ενώ φέτος θα υπάρξουν νέοι φόροι σε αυτοκίνητα, τηλεπικοινωνίες, καύσιμα, συνδρομητική τηλεόραση, τσιγάρα, καφέ και μπίρα συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ καθώς και μια μείωση 5,7 δισ. ευρώ σε μισθούς του δημοσίου και συντάξεις. Είναι μια επιστροφή στην πραγματικότητα για τους κατοίκους μιας χώρας που για δεκαετίες είχαν χαλαρούς φόρους και γενναιώδρα κοινωνικά επιδόματα» γράφει ο Φόι.

«Η Τρόικα μας έχει καταστρέψει. Οι απαιτήσεις τους δεν έχουν επηρεάσει τους πλούσιους αλλά τους φτωχότερους. Οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν αλλάξει. Ο κόσμος κλείνεται στα σπίτια του. Δεν βγαίνουν. Αυτοί που κάποτε είχαν δουλειές τώρα τις έχουν κλείσει» λέει από την πλευρά της η Λίτσα Ανδριοπούλου, η υπεύθυνη του κοινωνικού παντοπωλείου της Εφύρας.

Την κατάσταση που επικρατεί στην επαρχεία επιβεβαίωνει και ο δήμαρχος στα Ροβιάτα. «Έχουμε πιάσει τον πάτο. Δεν έχουμε λεφτά, οπότε δεν ζούμε. Όλοι όσοι ζουν εδώ ονειρεύονται τη στιγμή που θα φύγουν. Ο πατέρας μου είχε εννέα παιδιά και εγώ ένα. Εδώ για κάθε 15 θανάτους υπάρχει μόνο μια γέννηση. Στο τέλος δεν θα υπάρχει κανείς εδώ, ούτε και χωριό».

Όπως παρατηρεί ο ανταποκριτής των FT τον Ιανουάριο του 2015 το 38% των ψηφοφόρων στήριξε τους βουλευτές του Τσίπρα με αρκετούς, όπως ο 58χρονος δάσκαλος Γιάννης Ρέτσης, να θεωρούν ότι ο σημερινός πρωθυπουργός ήταν ένας ήρωας επειδή προχώρησε σε δημοψήφισμα καλώντας τους πολίτες να ψηφίσουν κατά των Μνημονίων και της επιπλέον λιτότητας, τώρα, όμως, ο Τσίπρας αντιμετωπίζεται ως προδότης από αυτούς που τον εγκαταλείπουν.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα ο Φόι γράφει για ανθρώπους που κοιμούνται στα παγκάκια έξω από τα νοσοκομεία, για τα κοινωνικά συσσίτια που εξασφαλίζουν ένα πιάτο φαγητό σε χιλιάδες Αθηναίους και για 9.000 ανθρώπους στο κέντρο της Αθήνας που είναι άστεγοι, με το 71% από αυτούς να βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Περισσότεροι από 1,6 εκατομμύρια Έλληνες δεν βγάζουν τόσα χρήματα ώστε να διασφαλίσουν τα απολύτως απαραίτητα για να επιβιώσουν» δηλώνει στους FT o διευθυντής της Διανόησης Θοδωρής Γεωργακόπουλος.

«Η Δημοκρατία βασίζεται στους εργάτες και τους διανοητές. Στην Αρχαία Ελλάδα υπήρχαν 1.000 διανοητές για 4.000 εργάτες. Σήμερα αρκετοί εργάζονται αλλά αρκετοί περισσότεροι είναι αυτοί που απλά κάθονται και σκέφτονται. Εμείς τους ψηφίσαμε. Ναι η κυβέρνηση κάνει όλοένα και πιο δύσκολη την επιβίωση αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε. Δεν μπορούμε απλά να τους περιμένουμε να έρθουν να μας σκοτώσουν» καταλήγει ο κ. Ρέτσης.